sâmbătă, 16 februarie 2008

Despre Pirateria Muzicala

De ceva timp vroiam sa scriu cateva cuvinte despre “pirateria” muzicala,dar pana una alta am dat peste un articol care desi lung trateaza foarte bine starea industriei muzicale care in conditile digitale ale secolului XXI are o mentalitate perimata si deadreptul suicidala.Articolul il puteti citit aici .Va garantez ca veti avea o mult mai buna intelegere asupra fenomenelor din industriala muzicala daca aveti rabdare sa il parcurgeti integral.

Acum despre cazul meu particular/contextual/geografic al Romaniei.Sunt mare meloman, atat de mare incat nu as avea posibilitatile financiare cu care sa imi pot intretine adictia.In al doilea rand ceea mai mare parte din muzica care o ascult nu se gaseste intr-un magazin obisnuit ce comercializeaza muzica.Asa ca internetul este sursa mea de bucurie si pentru multi aceasta este norma, cu toate ca nu sunt convins ca au aceleasi motivatii.Dar lucrurile nu au stat intotdeauna asa.Inainte de aparitia fenomenului de shareing,per2peer,etc, pe vremea cand internetul imi parea inca a unealta mistica am achizitionat muzica pe caseta si cd.Era un magazinas mic pe vremeuri intr-o scara de bloc, vizavi de Springtime-ul de la Universitatii,un rock magazin daca vreti,unde se vindeau casete,tricouri,cateodata se mai faceau si piercinguri,etc.Sunt inca mandrul posesor a unei casete Evergrey si una cu Pro-Pain si Voices of Silence ca sa nu mai vorbesc de un cd semi original Apocalyptica,albumul Cult.Aceste achizitii le-am facut undeva prin cls a 11-a(carevasazica acum 5 ani) daca nu ma insel, si le ascultam(casetele) la batranul meu walkman Sony, care le preceda cu cativa ani buni.

Dar vremurile s-au schimbat , casetele si chiar cd-urile au devenit desuete, sonotecile in forma lor fizca,semne ale unui anumit statut pe alte vremuri incep sa fie date uitarii locul lor fiind luat de biblioteci digitale de muzica, subsemnatul detinand si el in jur de 95 de giga de muzica in format mp3.

In orice caz pe felia muzicala care o abordez eu cel mai des, in mediul nostru autohton niciodata nu s-au facut bani din asa ceva(si infara de cateva nume sa zicem sonore din mainstream,aceasta ramane o regula), asa ca internetul devine un instrument foarte bun pentru a te face cunoscut.Ce pot face in schimb ? Daca imi place o formatie fac tot posibilul sa merg la concertul lor si sa le fac cunoscuta muzica by word of mouth.

Intreaga problematica se subscrie unei discutii depsre drepturile de autor si fragilitatea acestora in epoca internetului,dar pana si in acesta dezabtere suferim un cultural lag.E de bine, e de rau ? prea devreme sa ma pronunt cert este ca nici Pirateria nu e nici ea ce era : acum e Mainstream !

Un comentariu:

Anonim spunea...

Dupa mine, muzica la pachet palpabil ar trebui facuta pentru prieteni, cum face Andriesh. Muzica imprimata e doar un mijloc de promovare. Obiectivul lor e sa iti placa tie, ascultatorului pasiv. Daca iti place, devii ascultator activ, dai un ban si stai in fatza si sunt si ei multumiti.